Kesän SM-kisoissa tapahtunutta

13.8.2024

Kesällä 2024 oli 6 kpl suomenmestaruuskilpailuita: Fita & 3D & juniori & seniori & maasto & taulu. SM-kisaputki alkoi Kemin SM-FITAlla kesäkuun lopussa ja loppui tauluammunnan SM-kisoihin Tampereelle elokuun toisella viikolla.

 

Heinäkuun 19. - 21.7. ammuttiin sekä junioreiden että senioreiden SM-kisoja Pellossa. 

Hienosti oli järjestäjä, Länsirajan jousiampujat, ottanut huomioon kisa-aikataulussa sekä kuljetusjärjestelyissä etelän yöjunalta tulijat. Sadettakin tuli vain junioreiden joukkuekisan aikana - tosin tarpeeksi sitä silloin tulikin. Myös lounas oli erinomaisesti järjestetty, Pellosta ei oikein muuta ruokaa kuin pizzaa ja hampurilaisia saanut. Kisojen lounas oli se päivän järkevin lämmin ateria. Kilpailu sujui esteettä eteenpäin, mitä nyt tulospalvelulla oli pienoisia ongelmia joukkueiden muodostuksessa Ianseoon. Seniorien joukkuekisa venyi pitkälle iltaan. Kiitos Janille pitkäjänteisyydestä ja kovasta sisusta, kyllä Ianseo joskus taipunee myös joukkuekisaan! 

Kenttä oli hieno, kahvila hyvin varustetu, ilma ihana ja tunnelma urheilullinen - aitoa suomenmestaruuskisameininkiä siis! Kiitos pellolaisille ja eritoten pj Markolle!

Kaikki tulokset: https://tilasto.sjal.fi/#/competition/898

Pikkuisia jousiampujia Pellossa. Kuva: Marja Raisoma
Eemeli Ronkanen ja Aleksi Uusitalo rastilla. Kuva: Marja Raisoma

 

Riihi-Jouset järjestivät elokuun ensimmäisellä viikonlopulla maaston SM-kisat. Kisa oli kaksipäiväinen, kostea ja ajoittain kovinkin lämmin. Rata oli lisäksi haastava, jyrkkää ala- ja ylämäkeä riitti, risuja kuulema myös. 

Väsynyttä porukkaa oli sunnuntaina palkintojenjaossa, kaikkein pienimmät näyttivät pirteimmiltä. Kilpailijoita oli melkoisen vähän, mikä oli harmi, sillä Riihi-Jouset oli nähnyt suuren vaivan täysin uuden radan tekemisessä. Ensi vuonna kaikki maastokisoihin! Meidän olympiakävijätkin olivat mukana. Maastoammunta tukee hienosti myös tauluammuntaa - ja toisin päin!

Junnu Cupin palkinnot jaettiin samalla, kun osallistujat saivat SM-mitalinsa. Lue tästä Junnu Cupin oma uutinen.

Kaikki tulokset.

 

Kuuman ja pitkän suomenmestaruuskesän lopetti viimen viikonloppuna tauluammunnan SM-kisat Tampereen Mustavuoressa, järjestäjänä Tampereen Jousiampujat. Alkukisa käytiin ajoittain kovassa sateessa, joka ryöppysi 100 jousiampujan ja usean seuratoimijan niskaan. 

Yleisen tähtäinjousen alkukilpailun 15. Niko ja 17. Aleksi Petäjä järjestivät suuryllätyksen voittamalla kaikki nimekkäät vastustajansa otteluissa. Aleksi voitti Pariisin olympia-ampuja Antti Tekoniemen, Lahden Vasaman Arto Nuuttilan sekä kesän alussa EM-kisoissa käyneen Sampo Ronkasen. Niko puolestaan voitti alkukilpailun 2. Juuso Huhtalan, Lapin Jousen Eero Ojan sekä Tokion olympia-ampujan Antti Vikströmin. Finaalissa veljesten tasaväkinen taistelu meni Aleksille ja näin 18-vuotias Hoodilainen, joka helteisessä ja myrskyisessä Romanian nuorten EM-kilpailuissa oppi hallitsemaan tuuliennakot mestarillisesti, vei vanhempien ja kokeneempien ampujien (sekä isoveljensä) näpeistä suomenmestaruuden! Tämä antaa toivottavasti muillekin nuorille intoa ja itseluottamusta murtautua aikuisten kärkeen. 

Samanlaista nuoren voitontahtoa nähtiin naisten tähtäinjousessa! Arcuksen Emmi Ala-Aho oli peruskilpailun jälkeen 2. sijalla heti Lahden Vasaman Taru Kuopan jälkeen. Emmi ampui mestaruuteen voittaen Wilhelm Tellin Iida Tukiaisen ja finaalissa Ida-Lotta Lassilan. Liekö Emmilläkin opitut tuuliennakot ja kansainvälisen kisan paineensietokyky Romanian EM-kisoista auttanut voittoon. Pronssin vei Iida ja neljänneksi tuli nuori Arcuksen Jade Helala, joka ottelussa voitti Rion olympia-ampujan Tarun. 

Miesten taljamestaruuden vei moninkertainen paraolympia-ampuja Jere Forsberg Hoodista. Naisten taljan voitti Wilhelm Tellin Satu Nisula 4 pisteen erolla Artemiksen Heli Raunioon. Heli oli puolestaan edellisenä viikonloppuna voittanut yleisen taljan suomenmestaruuden Riihimäen maaston SM-kisoissa.

Yleisen vaiston vei Järvenpään Jousiampujien kokenut Matti Alakylmänen Hoodin yllättäjän Riku Mäkelän tullessa hopealle. Hoodin ikinuori teräsvaari Pertti Raivio otti jälleen pronssia. Olikohan se nyt Pertin 101. SM-mitali? Naisten vaistossa ei ollut osanottajia, hohoi, mihin olette kaikki kadonneet?

Naisten pitkäjousen voitti Hoodin Inke Alaja, miesten suomenmestaruuden myös hoodilainen Ari Helmiö. Yleisen perinnejousen vei Jyväs-Sulan Arto Olkkonen. Naisten perinnejousessa ei ollut osanottajia - niin mukavaa kun perinnejousella on ampua!

Kaikki tulokset.

Tampereella jaettiin myös Triple Crownin palkinnot.

Antti Tekoniemi vs. Aleksi Petäjä. Kuva Janne Petäjä.
Antti Vikström vs. Niko Petäjä Kuva: Janne Petäjä.
Ida-Lotta Lassila, Emmi Ala-Aho, Iida Tukiainen. Kuva: TJA
Riku Mäkelä, Matti Alakylmänen, Pertti Raivio. Kuva: TJA

 

Hyvää kesän&syksyn jatkoa kaikille jousiampujille!

Seurakehittäjä Marja

 

 

Lopuksi vielä jousiammunnasta hurmaantuneen toiminnanjohtajamme mietteitä Tampereen SM-kisoista viime viikonlopulta.

Ensikertalaisen huomioita toiminnanjohtajalta:

Sain olla ensimmäistä kertaa tauluammunnan SM-kisojen kilpailussa viikonloppuna Tampereella. 

Satoja eri lajien kisoja nähneenä – olin vaikuttunut, hyvin vaikuttunut!

Iso käsi ja lämpimät kiitokset TJA:lle organisaationa ja erityisesti vapaaehtoisille, jotka läpimärkinäkin jaksoivat painaa kisat läpi ampujat huomioiden ja aikataulussa hienosti pysyen.

Tunnelma syntyy aina koko porukan kesken. Katselin ja kuuntelin lähes liikuttuneena hekottelua Suomen kesästä porukalla ja mitä rankemmin vettä tuli taivaalta sitä varmemmin ampujat suuntasivat viivalle, kun äänimerkki siihen luvan antoi. En muista montaakaan lajia (suunistus juu..), jota ei olisi keskeytetty sateen aiheutettua osallistujille ja järjestäjille haasteita – siinäkin mielessä jousiammunta on hieno ja moneen olosuhteeseen sopeutuva laji.

Kun Pariisi ja olympiakisat (ja kohta paralympiakisat – toivottavasti) yleensä ovat nyt kaikkien huulilla, on kiva muistuttaa, että kansallisen tason mestaruuskisat ovat osa tätäkin ketjua, jos puhutaan huippu-urheilusta. Mutta - kansalliset kisat ovat itsessään arvokas mittari ja tapahtuma jousiampujille, joiden mielissä harrastamisen mielekkyyteen antaa säväyksen mahdollisuus testata, että ”kuinkas korkealle Suomen tasolla voinkaan ylettää”. Onnittelut ja arvostus kaikille Suomen Mestareille tässä kohtaa.

Sitä on jo odoteltu ja nyt oli ensimmäinen kerta pitkään aikaan, että nuori polvi niin naisissa kuin miehissä haastoi kunnolla pitkään kisoja hallinneita vanhempia ampujia. Tätä tarvitaan, jotta meillä olisi tulevaisuudessa hyviä ampujia ja mahdollisuuksia saada ampujia arvokisoihin.

Tampereen Mustavuoren Jousiammuntakeskus on hieno olosuhde, josta on hyvä muistaa kiittää Tampereen kaupunkia ja heidän pyrkimyksiään parantaa jousiammunnan olosuhteita. Toivottavasti minulle kerrottu monilajisuuden kehittyminen alueelle mahdollistaa huoltorakennuksen ja hygieniatilojen
kustannustehokkaan rakentamisen, joka mahdollistaisi tulevaisuudessa Tampereelle myös kansainvälisten kisojen hakemisen.


Vaikuttuneena


Arto

 

Peppi Perälä ja Riitta Tolsa. Kuva: TJA
Välillä oli myös poutaa. Kuva: TJA