Junioreiden Tauluammunnan EM-kilpailut 2024

13.7.2024

Junioreiden EM-kilpailut ammuttiin tänä vuonna Ploiestissa, Romaniassa 8-13.7.2024. Sää oli erittäin lämmin ja tuulinen koko viikon.

 

Suomen joukkueeseen kuului:

Tähtäinjousi juniori naiset: Anniina Jalaja (PJA), Emmi Ala-Aho (Arcus) ja Inka Limingoja (PoJo)

Tähtäinjousi juniori miehet: Aleksi Petäjä (Hood)

Taljajousi kadetti tytöt: Sanni Aula (PoJo)

Joukkueenjohtajana toimi valmennuspäällikkö Aleksandra Hint.


Viralliset harjoitukset ammuttiin maanantaina, ja ne sujuivat kaikilla hyvin. Joukkue ymmärsi, että viikosta olisi tulossa erittäin lämmin ja tuulinen. Tuuliennakot, aurinkorasva, nesteytys, ja luotto omaan tekemiseen olivat kisojen tärkeimpiä asioista. 

 

Kilpailu oli jaettu niin, että kadetit ampuivat suurimman osan päivistä aamulla ja juniorit iltapäivällä. Täten Sanni Aula pääsi ensimmäisenä ampumaan kilpailun nuolia tiistaina alkukilpailussa. Sanni ampui tasaisen vahvaan tahtiin ja sijoittui 13/25 pisteillä 631. Iltapäivällä tuuli yltyi hieman junioreille, ja tuuliennakoja piti välillä muuttaa. Tämä vaikutti suorituksiin ja osumiin paljon. Emmi sijoittui 42/57 pistein 561, Inka 46/57 pistein 553, Anniina 54/57 pistein 463 ja Aleksi 53/66 pistein 569. Alkukilpailun jälkeen juniori naiset pääsivät suoraan 1/24-otteluihin. Juniori miehet ampuivat 1/48-ottelun heti alkukilpailun jälkeen, jossa Aleksi kohtasi Georgian Temur Davitadzen. Aleksi ampui vahvasti ja luotti omaan tekemiseensä ja voitti ottelun 6-2.

 

Seuraavana päivänä ammuttiin junioreiden mixed team -ottelu, jossa Aleksi ja Emmi kohtasivat Puolan. Puola hallitsi kuitenkin tuulta paremmin jokaisella sarjalla ja voitti ottelun 6-0. Ampujat menivät tämän jälkeen takaisin harjoituskentälle tarkistamaan tuuliennakkoja seuraavalle päivälle.

 

Torstaina ammuttiin henkilökohtaisia pudotuksia. Sanni Aula aloitti päivän 1/16-ottelulla, jossa hän kohtasi Kreikan Erini Markoran. Vahvalla ammunnallaan, pistein 140-127, Sanni voitti ottelun. Sama vahva ammunta jatkui 1/8-ottelussa, mutta turkkilainen ampui tällä kertaa enemmän nuolia keskelle ja voitti matsin 143-136. Sannin lopullinen sijoitus oli kuitenkin erittäin hieno yhdeksäs sija! On kulunut aikaa siitä, kun suomalaisia nuoria on viimeksi ollut näillä sijoituksilla kansainvälisissä kilpailuissa.

 

Junioreiden pudotukset myöhästyivät muutaman tunnin yhtäkkisen myrskytuulen ja sateen takia, joka kaatoi harjoituskentän ja kilpailukentän kaikki taustat nurin ja melkein myös teltat. Ohjelmaa päästiin kuitenkin jatkamaan, ja ottelut ammuttiin lopulta lämpimässä ja tuulisessa säässä. 1/24-ottelussa Anniina Jalajalla oli vastassa Ranskan Justine Cellier. Cellier oli alkukilpailun 11. ja vahvisti tätä vahvalla ammunnallaan ottelussa ja voitti vakuuttavasti 6-0. Emmi Ala-Aho kohtasi 1/24-ottelussa Kyproksen Iryna Konnovan, joka oli alkukilpailun 23. Konnova ampui erittäin vahvasti tuuliseen säähän ja voitti ottelun 6-0. Inka Limingoja sai vastaan 1/24-ottelussa Puolan Weronika Stoman, alkukilpailun 19. Ammunta oli tasaista molemmilla ja menikin 4-4 tilanteeseen. Viimeisen sarjan Stoma voitti kuitenkin harmillisesti yhdellä pisteellä ja voitti täten ottelun 6-4. Aleksi Petäjä sai 1/24-ottelussa vastaan Alankomaiden Yaël Smeetsin, alkukilpailun 12. Molemmat ampuivat tasaisen vahvasti ja ottelu eteni 4-4 tilanteeseen. Ennen viimeistä nuolta tilanne näytti erittäin hyvältä Aleksille. Viimeinen nuoli osui kuitenkin juuri sinne, missä Aleksin tuuliennakko oli, ja lopulta Smeets voitti ottelun 6-4. Lopulliset sijoitukset kaikille junioreille olivat 33.

 

Perjantaina Suomen juniori naisten joukkue (11.) kohtasi joukkuekilpailun 1/8-ottelussa Italian (6.). Ensimmäisen sarjan Italia ampui vakuuttavasti ja otti 2-0-johdon. Toinen sarja ei ollut yhtä vahva Italialta, ja Suomella olisi ollut mahdollisuus saada pisteitä, mutta ampujilla oli vaikeuksia ymmärtää tuulta. Toinen sarja meni myös Italialle. Kolmas sarja alkoi Suomelta vahvasti, mutta italialaiset nostivat ammunnan tasoa toisesta sarjasta ja voittivat tämänkin sarjan ja täten ottelun 6-0. Suomen joukkueen lopullinen sijoitus oli 9.

 

Kuten aikuisten taso maailmalla, on myös junioreiden taso erittäin kova. Alkukilpailun parhaat tulokset per sarja:

 

Tähtäinjousi juniori miehet: 665

Tähtäinjousi juniori naiset: 631

Tähtäinjousi kadetti miehet: 659

Tähtäinjousi kadetti naiset: 665

Taljajousi juniori miehet: 710

Taljajousi juniori naiset: 683

Taljajousi kadetti miehet: 689

Taljajousi kadetti naiset: 676

 

Jos Euroopan (ja maailman) kärkeen halutaan päästä, niin tasoa tulee nostaa harjoittelemalla systemaattisesti kokonaisvaltaisesti, ei vain jousiammunnassa vaan kaikessa siihen liittyvässä. Samalla täytyy olla halua nostaa tasoaan päästäkseen huipulle ja luottaa omaan tekemiseensä. Tätä prosessia helpottaa paljon, kun ampujalla on oikeanlainen tukijoukko ympärillään.
 

Kuva: World Archery Europe