Mitä jalkaan jousiampujalle?
Iso osa jousiampujista lienee joskus tuntenut, kuinka tasapaino alkaa horjua tähtäyksen aikana. Syynä voi olla esimerkiksi virheet asennossa tai tuulenpuuska. Merkitystä on myös sillä, millaiset kengät laittaa jalkaansa.
Tasapaino suorituksen aikana on jousiammunnassa oleellista. Sitä voi kehittää erilaisilla harjoitteilla, mutta ihan ensimmäisenä kannattaa katsoa, minkälaisilla kengillä harjoittelee ja kilpailee.
Kilpailusäännöt määrittelevät, että jalassa tulee olla urheilujalkineet. Niitäkin on moneen lähtöön. Muutaman viime vuoden aikana kisaviivalla on näkynyt paljon tasapohjaisia ns. skeittikenkiä. Pohjan muoto onkin oleellinen tasapainon säilyttämisen kannalta. Liian kaareva pohja nimittäin vaikeuttaa tasapainon säilyttämistä. Toisaalta monelle ampujalle on hyödyksi, jos kantapään alla on hieman korkoa. Korotuksen voi kengistä riippuen laittaa myös pohjallisen alle tai päälle, jos pohja on itsessään tasapaksu.
Atte Jauhiainen on kokeillut jousiammunnassa niin sanottuja kevytjalkineita ja ollut niihin tyytyväinen. "Feelmaxit sopivat erityisen hyvin niille, jotka haluavat erinomaisen tuntuman alustaan. Feelmaxin ohut ja melko tasainen pohja ei anna kantapään nousta maasta, vaikka painopiste siirtyisikin liikaa päkiöiden päälle esim. tuulisella kelillä. Rullaavat kengät, kuten lenkkarit eivät siis ole kovin hyvä vaihtoehto", Jauhiainen kertoo kokemuksistaan.
Maastoammunnassa käytetään yleisesti vaelluskenkiä, jotka tukevat myös nilkkaa ja helpottavat maastossa liikkumista ja vinorinteissä ampumista. Osassa vaelluskenkiä on kävelyn – vaeltamisen – helpottamiseksi päkiältä varpaisiin selvästi kaareutuva pohjan muoto. Koska pohjat ovat maastossa liikkumisen vuoksi jäykät, tällaisilla kengillä voi olo tuntua turhankin kiikkerältä. Meinaa mennä niin sanotusti nenilleen.
Merkitystä tasapainon kannalta on myös sillä, miten kenkä mukautuu alustan epätasaisuuksiin. Jousiammunnassa vain halliolosuhteissa alusta on täysin tasainen. Ruohokentällä jalan alle voi sattua ruohotupsua ja muuta muhkuraa, ja ulkona alusta on muutenkin pehmeämpi.
Itse olen kokeillut sisäammunnassa pistooliampujien käyttämiä kenkiä, joissa pohja on hyvin jäykkä ja hieman kovero. Tasapainon kannalta ne ovat erinomaiset, mutta muissa ominaisuuksissa on toivomisen varaa. Kävellessä olo on hieman kuin räpylöillä läpsyttelisi menemään. Ulos ne eivät sopisi jäykän pohjansa takia.
Ei vain tasapainoa
Tasapainon lisäksi hyviltä kengiltä tarvitaan muitakin ominaisuuksia. Niillä pitää olla hyvä kävellä ja seistä, jotta jalka jaksaa olla niissä useita tunteja kestävän kilpailun ajan. Kisoissa kävelyä tulee väistämättä paljon, etenkin ulkoammunnassa.
Suomalaisessa säässä myös vedenpitävyys on positiivinen ominaisuus. Vaikka kisapäivälle olisi luvattu poutaa, on aamulla ruohokenttä vielä kasteen jäljiltä märkä ja kastelee näin kengät. Koko päivä märissä kengissä etenkin viileässä säässä vähentää tehokkaasti mukavuutta. Gore-Texin tyyppisten kalvomateriaalien hyöty on vedenpitävyyden lisäksi hengittävyys. Veden saa nimittäin pidettyä loitolla myös virittelemällä muovipussit kenkien päälle tai vaikkapa pukemalla perinteiset kumikalossit päälle, mutta tällöin häviää myös hengittävyys. Toinen vaihtoehto on hankkia niin hengittävät kengät, että ne myös kuivuvat nopeasti.
Kengät kuuluvat siis oleellisesti kisa- ja harjoitteluvarustukseen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että seurakaverille parhaat mahdolliset kengät eivät välttämättä sovi omaan jalkaan optimaalisesti. Kenkien valintaan kannattaa panostaa ja käyttää aikaa.
Teksti: Anne Lantee
Kuvat: Anne Lantee ja Atte Jauhiainen