Valmentajakoulutus
Yhtä tärkeää kuin jousiampujan kehittyminen aina vain tarkemmaksi on valmentajan kehittyminen valmentajan polullaan yhä taitavammaksi. SJALin valmentajakoulutuksessa on tasot 1 - 3 ja lisäksi ammattivalmentajatutkinnot tasoilla 4 ja 5.
Valmentajan polulle voi lähteä ilman aiempaa kokemusta valmentamisesta. Kiinnostus valmentamiseen riittää!
Taso 1
VOK1-tasolla koulutetaan seuraohjaajia ja -valmentajia. Koulutuksen jälkeen oppilailla on valmiudet alkeiskurssien ja harrasteryhmien ohjaajana toimimiseen.
Koulutus sisältää lajiosan, joka järjestetään yleensä kerran vuodessa Kisakalliossa tai Pajulahdessa. Lajiosa kestää perjantain iltapäivästä sunnuntain iltapäivään.
Yleisosat järjestetään joko kurssina arki-iltasin tai verkkokoulutuksena. Arki-iltojen koulutukset alkavat pyöriä huhtikuun 2025 lopussa. Seuraavana syksynä pyrimme saamaan ainakin osan koulutuksista verkkoon.
Yleisosat ovat:
- Tervetuloa ohjaajaksi -verkkokoulutus - toimita todistus seurakehittäjälle
- Vastuullinen valmentaja -verkkokoulutus - toimita todistus seurakehittäjälle
- Minä valmentajana -kurssi 2h: Kurssilla avataan urheilijalähtöisen valmennuksen periaatteita ja tutustutaan valmentamisen motiiveihin ja tavoitteisiin. Selvitämme mitä osaamista jokaisella jo on ja mitä haluaa lähteä kehittämään. Otamme selvää, mitä urheiluvalmentajalta vaaditaan ja mitkä ovat valmentajan velvollisuudet.
- Opetustyylit ja ohjaaminen -kurssi 2h: Mitä erilaisia opetustyylejä on ja miten tehdä opetuksesta monipuolista? Mitkä ovat ohjaamisen perusteet? Teoriaa ja käytäntöä.
- Harjoittelun perusteet, elimistön kasvu ja kehitys aikuiset&lapset - kurssi 2 h: Käymme läpi harjoituksen rakennetta ja kulkua sekä eri-ikäisille jousiampujille tärkeitä harjoittelun perusteita.
- Motivoiva valmennus aikuiset&lapset - kurssi 2 h: Mitä on ampujien motivointi? Minkälaiset ovat hyvät harjoitukset? Itsemääräämisteoria, ryhmään kuuluminen ja onnistumisen elämykset.
- Taitojen oppiminen -kurssi 2 h: Taidon oppimisen teoria nykyään; toistoja vai vaihtelua ja monipuolisuutta? Taidon oppiminen ja opettaminen jousiammunnassa.
Lajiosaan sekä kursseihin liittyy kotitehtäviä sekä seurassa tehtäviä harjoitteluita. Apuna käytetään myös alan kirjoja.

Taso 2
Tason 2 koulutus järjestetään yhdessä tarkkuuslajien (jousiammunta, ammunta, keilailu, curling) kanssa. Koulutuksen kokonaislaajuus on 150 tuntia ja se jakautuu neljään lähijaksoon ja näiden lisäksi tehtäviin oppimistehtäviin ja valmennusnäyttöihin. Jaksoista kaksi on yleisiä ja yhteisiä kaikille lajeille, kaksi jaksoa puolestaan on lajikohtaisia.
Yleisjaksojen aihealueet ovat seuraavat:
- Fyysinen harjoittelu
- Ravitsemus
- Biomekaniikka ja taitoharjoittelu
- Näköfysiologia
- Harjoittelun suunnittelu ja seuranta
- Psyykkinen harjoittelu
- Vuorovaikutustaidot
- Taitoharjoittelu
- Itsensä kehittämisen taidot
- Juniorivalmennus
- Antidoping
Tason 2 koulutus antaa valmiudet henkilökohtaisena valmentajana toimimiseen. Osallistuminen koulutukseen edellyttää tason 1 (tai vastaavan) koulutuksen suorittamista ja mukanaoloa käytännön valmennustyössä.
Taso 3
3-tason tavoite on suunnitella ja hallita valmennusta urheilijan uran näkökulmasta. Koulutus keskittyy kokonaisvaltaiseen valmentamiseen ja syventää 2-tasolla hankittua osaamista mm. psyykkisessä valmennuksessa, taitojen oppimisessa ja urheilulliseen elämäntapaan tukemisessa. Tavoite on ymmärtää lajin kansainväliset vaatimukset ja tarkastella valmennusta suuntana kv-tason kilpaileminen. Koulutuksessa pohditaan tavoitteen asettelua useamman vuoden päähän ja suunnitellaan sopivia välitavoitteita. Koulutukseen voi osallistua valmentaja, joka on kiinnostunut tähtäämään kansallisen huipun tai kv-tason urheilijan valmennusosaamiseen.
Ensimmäinen VOK3-koulutus alkoi 2018 ja päättyi syksyllä 2019. Uusia VOK3-koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan joka toinen tai joka kolmas vuosi.
