Olympialaiset

Jousiammunta Olympialaisissa

Olympialaisten jousiammunnan yksilökilpailu

Ranking-kierros:
Alkukierroksilla ampujat ampuvat 72 nuolta, kuuden nuolen sarjoissa. Kokonaistulokset määrittävät jousiampujien sijoitukset 1–64 sijan välillä, ja näiden perusteella syntyy ottelukaavio pudotuskierroksille.

Pudotuskierrokset:
Seuraavassa vaiheessa ottelut koostuvat kolmen nuolen sarjoista. Kaksi urheilijaa ampuu vastakkain, ja alhaisemman tuloksen saanut ampuja putoaa kilpailusta, kun taas paremman tuloksen saavuttanut etenee seuraavalle kierrokselle. Jousiampujilla on 20 sekuntia aikaa ampua kukin nuoli, ja he ampuvat vuorotellen yksi nuoli kerrallaan.

Pisteytys:

  • Urheilija saa kaksi pistettä, jos hän voittaa sarjan.
  • Jos sarja päättyy tasan, kumpikin saa yhden pisteen.
  • Ensimmäisenä kuusi pistettä saavuttanut voittaa ottelun.
  • Tasatilanteessa suoritetaan yhden nuolen uusinta, jossa kumpikin ampuu yhden nuolen. Se ampuja, jonka nuoli on lähimpänä keskusta, voittaa ottelun.

Mitalikierrokset:
Kultamitaliottelussa jäljellä on kaksi ampujaa. He ampuvat vastakkain, ja voittaja saa kultamitalin, kun taas häviäjä palkitaan hopealla. Semifinaalien kaksi hävinnyttä urheilijaa kilpailevat pronssimitalista.

 

Olympialaisten jousiammunnan joukkue- ja sekajoukkuekilpailu

Olympialaisissa on kaksi joukkuelajia jousiammunnassa:

  1. Kolmen hengen joukkuekilpailu, jossa kolme saman sukupuolen urheilijaa edustaa samaa maata.
  2. Sekajoukkuekilpailu, jossa yksi mies ja yksi nainen samasta maasta muodostavat joukkueen.

Joukkueiden ranking määräytyy urheilijoiden yhteistulosten perusteella ranking-kierroksella. Kolmen hengen joukkueet sijoitetaan välillä 1–12 ja sekajoukkueet välillä 1–16. Näiden tulosten perusteella muodostetaan pudotuskaaviot, jotka etenevät samalla tavalla kuin yksilökilpailussa.

Otteluiden kulku:

  • Joukkueottelut ratkaistaan myös sarjajärjestelmällä.
  • Jokainen urheilija ampuu kaksi nuolta per sarja (yksilökilpailussa kolme).
  • Joukkueet ampuvat vuorotellen: ensin yksi nuoli jokaiselta yhdeltä joukkueelta, sitten toinen joukkue ampuu. Tämän jälkeen kumpikin joukkue toistaa prosessin toiselle nuoliryhmälle.
  • Joukkue, joka saavuttaa korkeimman pistemäärän sarjassa, saa kaksi sarjapistettä. Jos sarja päättyy tasan, molemmat joukkueet saavat yhden pisteen. Ensimmäisenä viisi sarjapistettä saavuttanut joukkue voittaa ottelun.

Tasatilanteessa:

  • Ottelu koostuu neljästä sarjasta, joissa kukin joukkueen jäsen ampuu kaksi nuolta per sarja.
  • Jos ottelu päättyy tasapisteisiin, jokainen joukkueen jäsen ampuu yhden nuolen.
  • Joukkue, jolla on korkein yhteistulos, voittaa. Jos tulos on edelleen tasan, mitataan nuolien etäisyys keskuksesta voittajan määrittämiseksi.

Karsinnat

Los Angeles 2028

Seuraavat Olympialaiset järjestetään Los Angelesissa, Yhdysvaloissa 21.7- 6.8.2028. Virallista karsintainformaatiota ei ole vielä julkaistu.

Paris 2024

Karsintapaikat jaetaan kansallisille olympiakomiteoille (NOC), ei yksittäisille urheilijoille. NOC:t ansaitsevat karsintapaikkoja joko joukkueena tai yksilönä. NOC, joka saa joukkuepaikan, voi lähettää kolme jousiampujaa kummastakin sukupuolesta kilpailemaan joukkuekilpailussa, ja nämä urheilijat osallistuvat myös yksilökilpailuun. NOC:t, jotka saavat yksilöpaikan, voivat lähettää yhden urheilijan kyseiseen kilpailuun.

Kummallekin sukupuolelle on yhteensä 12 joukkuepaikkaa. Isäntämaa saa automaattisesti yhden paikan, ja kolme parasta joukkuetta jousiammunnan maailmanmestaruuskilpailuista (World Archery Championships) saavat paikat. Maanosamestaruuskilpailuista ja viimeisestä maailmanlaajuisesta karsintaturnauksesta jaetaan yhteensä kuusi joukkuepaikkaa, ja kaksi viimeistä paikkaa jaetaan maailmanrankingin perusteella.

Lisäksi on viisi sekajoukkuepaikkaa, jotka takaavat jokaiselle valikoituvalle maalle yhden mies- ja yhden naisurheilijan paikan. Nämä paikat jaetaan kunkin maanosan monilajikilpailuissa (continental games).

Yksilökilpailuun on yhteensä 18 lisäkarsintapaikkaa kummallekin sukupuolelle, jolloin yksilökilpailun kokonaisosallistujamäärä on 64. Kolme näistä paikoista jaetaan jousiammunnan maailmanmestaruuskilpailuissa. Loput paikat jaetaan maanosakohtaisissa karsintaturnauksissa, monilajikilpailuissa sekä viimeisessä maailmanlaajuisessa karsintaturnauksessa. Viimeiset kolme paikkaa kummallekin sukupuolelle on varattu Tripartite Commissionin kutsuille.