Maastoammunta
Lajin sisällä maastojousiammunnasta käytetään lyhyempää muotoa maastoammunta.
Maastoammunnassa on neljää eri taulukokoa ja pistealueet ovat 1 - 6. Pienin taulu on lempinimeltään "tiputaulu" ja siinä on jokaiselle ampujalle 3 spottitaulua joiden halkaisijat ovat 20cm kukin. Kilpailussa liikutaan ryhmittäin ja kun ryhmässä on maksimissaan 4 ampujaa, on yhdessä taustassa myös 4 edellä mainitun tyyppistä taulua.
Taulukoot menevät 20cm välein eli seuraava taulukoko on 40cm (4kpl per tausta), sitten 60cm (1kpl per tausta) ja isoin taulukoko on 80cm (1kpl per tausta) jota ammutaan esim. yleisessä taljaluokassa max. 60 metrin etäisyydeltä. Eri taulukoot asetetaan ratamestarin toimesta eri etäisyyksille ammuntapaikoista, etäisyyksiin on omat raja-arvonsa jotka selviävät säännöistä, etäisyysalueet menevät osittain limittäin mikä vaikeuttaa oikean etäisyyden arviointia. Lisäksi hyvä ratamestari käyttää maaston muotoja hankaloittamaan etäisyyden arviointia, ei kuitenkaan niin että ampujalla olisi hankala osua maaliin esim. puiden tai pensaiden vuoksi.
Mukana olevat jouset: Maastoammunnassa ammutaan kansallisissa kisoissa kaikilla WA sallimilla jousityypeillä, kun taas kansainvälissä kilpailuissa eli EM-, EG-, WG- tai MM -kilpailuissa ammutaan vain tähtäin-, talja- ja vaistojousilla (barebow).
Ammuntamatka ja taulukoko: tähtäin- ja taljajousella 10-60 metriä, vaistojousella 5-50 metriä, muilla näitä lyhyempiä, taulukokoja on neljä: 20 cm, 40 cm, 60 cm ja 80 cm. Taulun keskustasta saa 6 pistettä, ja osuma-alueet ovat 6-1 eikä 10-1. Keltaiselta alueelta löytyvät 6 ja 5, loput pistevyöhykkeet ovat mustia.
Kilpailun eteneminen
Alkukilpailu: Jokaisella rastilla ammutaan 3 nuolta eli yhteensä 72 nuolta yhden päivän aikana tai 144 nuolta kahden päivän aikana. Jos ammutaan 144 nuolta niin silloin ei ammuta finaaleita vaan kahden päivän aikana 24 rastia arvioitavilta etäisyyksiltä ja 24 rastia annetuilta etäisyyksiltä. Jos ammutaan finaalit, ammutaan ensimmäisen päivän aikana 24 rastia eli 12 ammuntapaikkaa arvioitavilta etäisyyksiltä ja 12 rastia annetuilta etäisyyksiltä. Toisena päivänä ammutaan finaalit. Kullakin rastilla ammutaan siis kolme nuolta joiden järjestyksellä ei ole väliä. Ampujat liikkuvat maastossa neljän hengen ryhmissä.
Kun ammutaan finaalit, pudotuskierroksille mukaan pääsee: 16 parasta (8 parasta joukkuetta)
Pudotuskierrokset: 1/8 (12 rastia), 1/4 (8 rastia), välierät (4 rastia) ja mitaliottelut (4 rastia), kaikki ammuntamatkat ovat annettuja. Tauluammunnasta poiketen kaikki sijaluvut määritetään tulosluettelossa, pudotuskierrokselle osallistuvien osalta sijoituksen määrää viimeisimmän pudotuskierroksen tulos.
Mitaliottelut: Mitaliottelurata koostuu neljästä rastista, jotka ovat kaikki eri ammuntamatkoilla, mutta etäisyydet ovat annettuja. Kullakin rastilla ammutaan kolme nuolta. Mitaliotteluissa ampujan mukana saa seurata yksi henkilö, joka voi esimerkiksi huolehtia varavälineistä, katsoa osumia kiikarilla ja varoittaa ajan loppumisesta.
Ampujan käytettävissä oleva aika kilpailussa: Alkukilpailuissa ja pudotuskierroksilla 3 minuuttia per rasti (3 nuolta), välierissä ja mitaliotteluissa 2 minuuttia per rasti (3 nuolta). Aika alkaa siitä, kun ampuja asettuu ammuntapaikkaa osoittavalle paalulle.
Joukkuekilpailu: Joukkueen muodostavat alkukilpailun perusteella maan paras taljajousi-, vaistojousi- ja tähtäinjousiampuja. Joukkuekilpailun pudotuskierroksille selviytyy 8 parasta joukkuetta, jotka ampuvat 8 rastia selvittääkseen välieriin etenevät joukkueet. Alkukilpailun perusteella ensimmäiseksi sijoittunut joukkue kohtaa kahdeksannen jne. Jokaisella rastilla jokainen joukkueen jäsen ampuu yhden nuolen. Ottelun voitto ratkeaa osuma-arvojen yhteistuloksen perusteella. Välierissä ja mitaliotteluissa rasteja on 4.