Taljajousi
Taljajousi on kaikista uusin ja teknisin jousimalli, se on alkuaan kehitetty tähtäinjousesta jonka geometriaa se noudattelikin pitkälle. Nykyään taljajousiin on kuitenkin kehitetty aivan oma runko ja lapageometria joka palvelee vain tämän jousityypin tarkkuutta ja nopeutta.
Jousityypissä on sallittua lähes kaikki varusteet ja välineet jotka eivät ole sähköisiä. Usein puhutaan että taljajousta pitää säätää koko ajan, mutta tällöin puhutaan enemmän hienosäädöstä mikä on tarpeen että ampuja kykenee ampumaan 20mm olevaan täplään 18 metrin matkalta lähes 60 nuolta peräkkäin.
Taljajousen runko, lavat ja camit ovat kiinteästi jouseen asennettuja, niitä ei vaihdeta ampujan toimesta jousen käyttöaikana. Kuitenkin mm. vetovastusta ja vetopituutta voidaan muuttaa usein jopa erittäin laajasti ilman osien vaihtotarvetta.
Säännöt
WA säännöt ovat erittäin sallivat liittyen Taljajousen varusteisiin ja jouseen, tärkeimpiä asioita ovat maksimi vetojäykkyys kilpailutilanteessa (#60) ja sekä sähköisten välineiden kielto. Nuolet ovat moderneja hiilikuitu/alumiininuolia. Nuolien sulituksessa käytetään normaalisti samoja materiaaleja kuin tähtäinjousessa, eli muovisulkia. Myös muut sulkamateriaalit ovat sallittuja.
Ammuntatekniikka
Ammuntatekniikka eroaa muista jousityypeistä siinä että käytetään mekaanista laukaisulaitetta jolla ammutaan normaalisti käyttäen D-looppia tai suoraan jänteeltä. Tähtäimessä on usein linssi ja tähtäimen X/Y -säädöt toimivat mikrometrisäädöillä, joista seikoista johtuen taljajousi on tarkin jousityyppi WA -alaisissa kilpailuissa.
Tähtäystekniikka
Taljajousella ammutaan tyypillisesti aina käyttäen tähtäintä jossa on joko pinni tai täplä sekä suurentava linssi. Lisäksi jänteelle asennetaan takatähtäin eli peep, jolloin saadaan kiväärimäinen tähtääminen aikaiseksi.
Valmistus
Kuten aiemmin kerrottiin, taljajouset tulevat normaalisti valmistajilta kiinteästi koottuina jossa on mukana riser, lavat, camit ja kaapelit/jänne. Jousien hinnat varusteineen ovat luokkaa 600 - 3000 Euroa, customointi kohdistuu enemmän varusteiden valintaan ja koristeluun mutta ei ole niin laajaa kuin esim. Longbow ja Instinctive -jousissa.
Kilpailumuodot
Jousella ammutaan kilpaa aina kansainvälisiä Maailmanmestaruuskilpailuita myöten. Jousi on mukana World Archery MM ja EM -kilpailuissa 3D ja Maasto -ammuntamuodoissa virallisena aselajina. Lisäksi Maastoammunnassa Talja -ampuja on mukana joukkueessa (Barebow ja Tähtäinjousen kanssa).
Lisäksi WA:n alaisissa kilpailuissa Taljajousella ammutaan sekä sisä- että ulkomatkoja EM/MM -kilpailutasolla sekä Cup -kilpailuissa.
Kilpailemisen lisäksi taljajouset ovat suosituin jousityyppi metsästämiseen, minkä vuoksi suurin osa maailmalla myydyistä jousista ovat taljajousia, myös Suomessa.
Varusteet
- Runko, vakaajat, painot, tähtäin, takatähtäin, nuolihylly
- Nuoliviini, nuolet (hiili/alu) (mahdollisesti rannesuoja)
- Laukaisulaite (etusormi, peukalo, back tension, resistance)
Ammuntatekniikkaa
- Johdatus taljan ammuntatekniikkaan